Wednesday, 24 August 2011

Catatan Cuti Semester 2011 (6)

Berusaha Menjadi Nelayan

Kampung Nelayan, Pantai Balok, Kuantan. Rumah keluarga angkat aku. Kenape aku datang sini? Of course la nak jalan-jalan, takde motif pun.hahah. Takdela. Sebenarnye nak cari pengalaman kat sini. Nak merasa hidup jadi nelayan macam mane. Kat Kedah dah pernah rasa cara hidup seorang penoreh, jadi kuli tarik skrap, penjual durian, jadi pekerja kantin dan learn the culture kat sane. So sekarang ni nak tukar environment plak. Kalau dekat Kedah tinggal kat rumah kampung dlm hutan, yg ni plak dekat tepi pantai. Tapi taktau la dapat merasa jadi nelayan ke tak. Nak kene mintak kebenaran ayah angkat dulu.

Tapi malangnya, kami datang waktu musim ikan tak banyak. Ramai nelayan tak turun laut sebab tak berbaloi. Kos nak ke laut tak mendatangkan pulangan sebab ikan tak banyak. Ayah angkat pun dah lama tak turun ke laut. Sedih gile. Aku dengan Ramzi try cucuk line family angkat Ramzi plak. Dan seperti yg dijangka, ayah angkat Ramzi tak bagi pergi sebab dia cakap bahaya. Takut jadi ape2 nanti, susah plak.

Frust gile den. Tapi aku dgn Ramzi tak puas hati lagi. Ramzi try tanya anak ayah angkat dia, abg ngah kami panggil beliau. Abg ngah ni sporting, ok dan baik hati. Dia cakap dia pun dah lame tak turun laut. Tapi demi kami yg selalu buat muke tak bersalah, dia janji nak bawak gi ke laut jugak. Yeay! Itu yg kite nak ye tuan2 dan puan2.hahah. Akhirnya dapat jugak=D tapi gi ke laut tu bukan jadi nelayan la, tapi juz gi memancing tgh laut. Jadi la kan, merasa gak turun ke laut.heh.

Dan hari yg dinanti pun telah tiba. Cewah. Rase gembira tak terhingga sampai dah macam orang gile dah. Abg ngah bagi life jacket sebagai langkah keselamatan. Takde la risau sangat kalo terjatuh dalam laut.

Abg ngah yg baik hati =)

Naik bot di pagi hari. Rase excited gile. Nyaman, cuaca pun tak panas sangat. Bila menuju ke laut, nampak garis infiniti yg tak berpenghujung. Luas alam ciptaan Allah. Tetibe rase nak jadi pengembara macam Ibnu Battuta. Berangan habis. Baru je 15 minit naik bot, rase macam loya sikit.huhu. Sebelum ni ok je bile naik bot @ berkayak tengah laut. Tapi kali ni taktau la kenape rase macam mual2 mengandung 3bulan. Tapi sebab taknak rase malu dgn abg ngah, aku cover macho macam takde pape.


Mula-mula kami cari umpan gune jala, cubaan pertama tak dapat papepun. Memang ikan tgh takde. Kami pergi ke tengah sikit. Tapi still tak dapat pape. And then kali ketiga kami pergi jauh lagi ke tengah laut, baru ada ikan melanggar jaring. Patutla ramai nelayan tak turun laut, memang musim ikan tak banyak.

Menjala umpan. Nampak tak ikan parang yg kecik tu?

Seronok memancing tgh laut. Damai je rasa hati ni. Pertama kali memancing tgh laut camni atas bot, memang gayat la jugak kadang2. Tapi takde rezeki kami, kami tak dapat ikan pun. Ikan yg tangkap gune jala tadi je yg ade. Jadi la. Bole gak goreng2.huhu. Walaupun umpan tak mengena, at least rase la jugak memancing tgh laut. Waktu menjala ikan tu pun tau la jugak sikit2 ilmu nelayan dari abg ngah.heh.

Sedikit sebanyak tau la jugak susah perit kehidupan nelayan ni. Macam kata pepatah, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Malam? Waktu malam nelayan tak turun laut (serius tak lawak). Bukan senang hidup seorang nelayan. Rezeki dari laut ni kadang-kadang ada, kadang-kadang tak. Di waktu kebanyakan manusia masih dibuai mimpi, mereka dah turun ke laut demi sesuap nasi. Walaupun kadang-kadang tak banyak hasil tangkapan, dan mereka kerugian kerana tak balik modal, mereka tak pernah terfikir nak hantar resume cari kerja baru kat mana2. Tabah sungguh mereka ni. Semoga Allah limpahkan rezeki kepada para nelayan di seluruh tanah Malaya ni. Alhamdulillah, merasa jugak pengalaman bersama nelayan walaupun sekejap. Thanks Allah for this nikmah.

Balik tu aku terus terbongkang tanpa rase bersalah. Kepale pening tak ingat.huhu.

...bace lagi ye kisah seterusnye. Kalau sudi la..tak pakse pun.heh.

(nak jugak masukkan gambar sendiri.heh)



4 comments:

Waver said...

haha masa mual2 tu, mesti muka pucat gila+idung kembang xdapat kaber :D

Ueki said...

takdenye.ok je.hensem lg.huhu.sy tak selemah anda ok =P

amirah said...

wahh..msti best mancing...eee...nakk

Ueki said...

gi mancing dekat market jela ea.heh