Sunday, 6 January 2013

Radio Quran. Sangat reliable.

Assalammualaikum wbt.

Just nak share cara mudah nak dengar ayat-ayat suci al-Quran dari komputer anda tanpa perlu mendownload. Ada kawan yg kongsikan, sy pun nak berkongsi dgn anda semua.

Langkah-langkah:

1) Pergi kat Desktop

2) Right click, pastu select New



3) Select Shortcut

4) Pastu akan keluar window camni




5) Lepas tu, copy paste mana2 link dekat bawah ni dekat kotak tu. Tajuk dalam kurungan tu tak payah. Yang dihitamkan je.


( Public Radio - Broadcast to different reciters -)

mms://50.22.223.13/radio

....................................................

( Reciter - Maher Almaikulai - )

mms://50.22.223.13/maher

....................................................

( Reciter - Ahmed Al-Ajmi - )

mms://50.22.223.13/ajm

....................................................

( Reciter - Saud Al-Shuraim - )

mms://50.22.223.13/shur

....................................................

( Reciter - Abdulbaset Abdlssamed - )

mms://50.22.223.13/basit

....................................................

( Reciter - Abdel Rahman Sudais - )

mms://50.22.223.13/sds

....................................................

( Reciter - Saad Al-Ghamdi - )

mms://50.22.223.13/s_gmd

....................................................

( Reciter - Mohammed Siddiq Al-Minshawi - )

mms://50.22.223.13/minsh

....................................................

( Reciter - Abdulbaset Abdlssamed { Mujawwad } - )

mms://50.22.223.13/basit_mjwd

....................................................

( Reciter - Mashary Al-Afasy - )

mms://50.22.223.13/afs

....................................................

( Reciter - Khalid Al-Qahtani - )

mms://50.22.223.13/qht

....................................................

( Reciter - Fares Abbad - )

mms://50.22.223.13/frs_a

....................................................

( Reciter - Idris Abkar - )

mms://50.22.223.13/abkr

....................................................

( Reciter - Yasser Al-Dosari - )

mms://50.22.223.13/yasser

....................................................

( Reciter - Abu Bakr Ashatery - )

mms://50.22.223.13/shatri


5) Dah copy paste,

* select next
* rename shortcut. tak payah pun takpe.
* select finish

6) Finally anda akan lihat shortcut tadi jadi macam ni. Macam playlist lagu Windows Media Player 



Double click, and then the radio will start. Tapi kena ada internet connection la.

Selamat mencoba. =)


5 comments:

Izzati Hashim said...

Salam alaik.

Kenapa lepas saya pilih shortcut, xde apa2 pun yg keluar?

Dah banyak kali cuba, tapi still x dpt. -.-

- Musafir. - said...

waalaikummussalam wbt.

eh?tak keluar apa? cuba try guna laptop kawan. uhu. sy buat jadi..lepas pilih "new" --> "shortcut", memang terus keluar window mcm dalam gambar tu.

icon shortcut tu keluar tak?

Izzati Hashim said...

Tak keluar window tu.

Dah cuba yg kawan punya laptop, dia punya jadi je. Laptop saya kot yg da problem.

Thanks! :)

Anonymous said...

tak boleh pun . sedihh . bile tekan , die takde kuar pun gambar windows media player uhhh :(

- Musafir. - said...

Izzati Hashim. bagusla kalau boleh. maybe laptop kamu kot yg problem. uhu.

Err..saudara Anonymous. tak jadi ke? coba lagi. heh