Tuesday, 18 December 2012

Final, oh final.


Assalammualaikum wbt.

Final exam dah dekat. Ada masa lagi nak menghupdate blog. Selalu tak manfaatkan masa sepenuhnya. Ish ish. Semester ni takla "seberat" sem-sem sebelum ni. Sem-sem sebelum ni pun sebenarnye tak la berat mana, cuma selalu study last minute. Tu yg jadi bengong tu. Korang pun lebih kurang je kan? Toksah nak tipu.. =P Sape yg study awal tu, saya hanya mampu kagum dengan mata bersinar-sinar.

Tapi bila study last minute ni, nampak sgt kan belajar sebab nak exam semata-mata. Most of us camtu rasanya. Bila la tabiat ni nak berubah. Macam mana nak dapat manfaat ilmu kalau camni. Takut nanti da abeh belajar macam serupa orang yg tak belajar. (-_-") Err..saya ni pun lebih kurang je. CGPA pun tak seberapa. Tapi CGPA pun belum tentu menjadi kayu pengukur ilmu seseorang, sebab ada je (segelintir, bukan semua) yg jenis bawak toyol dalam dewan exam..bukan semua terlibat bila buat group assignment. Assignment pun copy paste, pastu bangga dapat markah tinggi. Podah.

Semua dah tahu rasanya..kita kena belajar niat kerana Allah, jawab exam pun kerana Allah. Tak kira la ilmu apapun yg kita belajar. Tapi susah plak nak betulkan niat sebab belajar benda yg tak minat. *dush* Sebab tu kot susah nak hadam ilmu dunia ni. (T3T)

Bukan nak menyalahkan sape-sape, tapi sistem pendidikan sekarang ni memang menjurus kepada peperiksaan semata. Dalam kelas pun lecturer tekankan topik-topik yg penting, yg dijangka masuk exam je. Aplikasi ilmu pun kurang. Jadi, bukan salah ibu mengandung, tapi salah ayah yg tak boleh mengandung.

Apapun, perjuangan masih perlu diteruskan. sob sob.

Buat yg muslim. Waktu saya tengah buang masa kat pesbuk, terjumpa benda yg best ni. Tips untuk mudah belajar, menghafal, menuntut ilmu. Terjumpa dekat akaun pesbuk seseorang yg bernama Ibnu Batoota (UIB). So macam best je untuk dikongsi. Nah, moga ada manfaat.

Cara beliau menuntut ilmu :

1) Setiap hari taubat.

2) Sentiasa khimat mak ayah dan rayu minta doa dari ibu sebab doa ibu sangat mustajab!

3) Khidmat dan adab dengan ibu bapa dan guru.

4) Adab dan akhlak terhadap ibu bapa, guru dan ilmu itu yang paling penting.

5) Jangan tinggi suara depan ibu bapa dan guru.

6) Jangan pernah halakan kaki kepada ibu bapa dan guru2 bahkan jangan halakan kaki kepada mana2 ulama dan rakan2 yang hafiz quran sebab hormati ilmu dan quran dalam dada mereka.

7) Tak pernah halakan kaki kepada mana2 kitab agama dan tak pernah sentuh mana2 kitab agama termasuk lah pen dan kertas kosong yang diniatkan untuk guna menulis ilmu Allah TANPA WUDHU.

8) Tak pernah tunjuk bontot kat ustad, lepas cakap ngn ustad, keluar dengan berundur.

9) Setiap kali dengar hadis atau ilmu yang SUDAH TAHU, beliau akan tunduk dan cakap "ya Allah, aku belum tahu ilmu ni, aku masih jahil!"

10) Setiap kali dengar hadis atau ilmu, niat dalam hati untuk amal bukan untuk "kumpul ilmu".

11) Setiap kali belajar dan terlintas dalam hati yang belajar tu sebab nak jadi pandai, beliau akan terus stop belajar dan betulkan niat dulu sungguh2, baru sambung belajar balik.

12) Semua ulama yang beliau jumpa walau lebih muda dari beliau akan beliau hormati dan sanjung2 dia.

13) Setiap kali baca kisah sahabat, wali dan ulama hebat beliau akan doa dalam hati "ya Allah, aku bukan wali, aku bukan ulama, aku bukan org soleh, tapi mencintai mereka dan PERTAHANKAN AJARAN MEREKA dari virus2 dajal, maka ampunkan aku dan bukakanlah pintu ilmu utk ku"

14) Setiap kali dengar apa2 ilmu, beliau akan sentiasa bercakap dalam hati, "aku tak tahu, aku jahil, aku hina", bahkan selepas beliau faham pun, beliau akan tetap nafikan yang beliau paham. (Wallahi cara ini sgt berkesan untuk Allah buka lagi dan lagi kefahaman ttg sesuatu ilmu, dan pengalaman beliau , kalau beliau cakap "dah tahu" kepada ssuatu ilmu, kefahaman akan terhenti sampai situ je, beliau tak dapat faham lebih jauh lagi ttg sesuatu ayat quran atau hadis tu.)

15) Kalau orang puji beliau, beliau sangaaat takut dan istgfar, tapi kalau orang hina beliau atau cakap beliau bodoh, beliau saaaangat gembira, sebab tu cara tarbiah hati untuk tawadhuk dengan Allah, baru lah Allah bagi lagi banyak ilmu yang belum beliau ketahui.

16) Beliau tidak ambil ilmu dari kitab dan ulama semata2, tapi beliau ambil ilmu dari segalanya, dari perkataan budak kecik,dari haiwan, dari kata2 kawan, isteri, ke­lakuan mereka, perubaha­n awan, langit dan hujan, semua yang berlaku depan mata beliau, beliau yakin allah nak bagi mesej, lalu beliau akn termenung fikir dan doa mintak allah bagi faham, pastu Allah akan bagi macam2 ilham dan kadang2 ilham yang terlampau banyak ni beliau limpahkan dalam fb, kadang dalam diari, kadang kat isteri.

17) Kena tahu kedudukan ilmu, bila susun kitab, akan susun ikut tahap, contohnya­ kitab mantik saya letak paling bawah, diikuti ilmu nahu, ilmu fiqh, ilmu tauhid, tajwid, h­adis, dan al quran paling tinggi.

18) Beliau sentiasa dahulukan pendapat ulama lama yang lebih warak dan dekat dengan nabi, dan beliau akan belakangkan sebelakang mungkin pendapat2 baru dari ulama baru yang hidup dalam zaman dajal ni.

Wallahhualam. Saya cuma sampaikan. Kalau ada nak tambah, sila la tambah =)

--------------------------------------------------

Next semester, cuba belajar dgn ikhlas. (err..sem lepas pun cakap camni jugak.uhu). Maafkan saya, saya masih berusaha membaiki diri..tapi selalu terbabas. T^T

Doakan saya, doakan semua rakan-rakan yg lain. Moga kecemerlangan milik kita. InsyaAllah..aamiin.

eh, aku bukan perempuan.

p/s : maaf kalau entry ni macam ditulis oleh orang tak matang. memang tak matang pun. tapi makin jadi tak matang sebab tekanan final exam. harap dimaafkan. dan jgn kutuk. nanti aku sumpah jadi jawapan final exam.

2 comments:

Nurul Kiim said...

Tak pernah halakan kaki kepada mana2 tu cam ner????

- Perantau. - said...

lebih kurang mengunjurkan kaki ke arah buku tu la..err..camne tah nak habaq.lebih kurang camtu la :3