Saturday, 28 April 2012

Bernasyid.

Bismillahhirrahmanirrahim..Salam alaik =)

Macam dah lame tak update blog ni dengan kisah benar tentang aku. Masuk sem baru ni macam bz sangat kan. Dengan tanggungjawab baru lagi..dengan kuliah lagi..macam menyesal plak pegang jawatan dalam kolej. Banyak sebenarnya nak cerita, tapi selalu terbantut, pastu terlupa. Last-last, dah takde perasaan nak update blog ni. Sob sob.

-------------------------------------------------------------

Selalu duduk dalam bilik, aku dengar lagu nasyid. Memang nasyid peberet aku selain lagu jepun yg melalaikan. Sambil dengar tu sambil melalak. Melalak bagai lupe dunia. Sampai orang bawah pun dah hafal lagu yg aku nyanyi. Gile mental kalau jadi beliau.uhu. Tapi nak buat macam mane, sape suruh duduk bawah bilik aku.heh. Sebab aku kuat melalak dalam bilik, beliau pun menyuruh aku masuk nasyid. Adeh.

Aku pun dengan tak rela hatinye masuk la kan. Dah lama tak bernasyid ni. Last nasyid time orientasi hari tu. Atas beberapa kejadian yg memalukan waktu perform dekat Bukit Kachi waktu sem 1 tu, aku menjadi malas nak masuk nasyid dah.uhu. Tapi sebab takde orang, aku pun join jela kan.

And then, kami start la berlatih. Dengan gigihnya kami berlatih selama lebih kurang seminggu.

Dipendekkan cerita, sampai hari penentu segalanya, tekak aku plak rase perit. pedih. Aku da mula risau sebab ada part yg aku kena tarik tinggi..kalau time tarik suara tu tibe2 terkantoi, tak ke jatuh maruah aku di depan aweks yg memandang? Ye, aku dah cuak.

Namun aku melangkah pergi dengan penuh yakin, selepas kawan-kawan yg lain memberi sokongan dan dorongan. Aku tawakal je. Sampai belakang pentas, aku dah mula menggelabah. Tak senang duduk..sampai badan rase nak demam. Tapi luaran gua buat rilek je.uhu.

Sebelum naik pentas, kami berkumpul. Faiz, vokalis utama mengingatkan kami semua.

"Apepun keputusan, kita buat yg terbaik. Tak kisah lah apepun, yg penting niat masuk nasyid ni kita nak berdakwah. Kita lontarkan dalam bentuk nyanyian. Hayati nyanyian, macam kita nak sampaikan dakwah. Yang penting mesej dakwah kita tu sampai dekat penonton."

Satu pesanan yg sungguh bermakna. Aku tanamkan dalam hati ni, dalam-dalam.

Akhirnya tiba giliran kumpulan kami. Aku melangkah dengan muke seposen. Aku ambik mic, pandang audience. Tapi lampu spotlight terlampau terang sampai aku tak nampak jelas orang-orang di hadapan. Lampu spotlight terang sgt sampai aku rase bahang.

Lalu gendang berbunyi, kami pun mula melontarkan suara. Muka nampak cool, tapi jantung macam nak meletup je.


Dan tengah aku nyanyi solo, sampai part yg aku kene tarik, aku pun tarik, tapi bukan macam biase. Dah bunyi lain. Aku dah cuak, tak konfiden, tangan aku terus menggigil. Walaupun tak pecah time tarik tu, tapi ade lagi sekali aku kene ulang part tu. Aku dah berpeluh-peluh.huhu.


Disebabkan aku tarik lebih tinggi dari biasa, solo selepas aku, Faiz namanya, terpaksa menyanyi dengan nada yg lebih tinggi. Nasib baik beliau memang terer, tak la kantoi. Aku dah serba salah dah.

Akhirnya, selesai pun. Alhamdulillah. Fuh, lega! Aku pun meletakkan mic dengan muka sedikit penat sebab jantung berdegup macam tengah berjogging, membuatkan aku rasa letih. Kami pun turun pentas.

-------------------------------------------------------------

Hujan tak berhenti..sementara menunggu keputusan, dalam hati aku memang rasa kami tak akan menang. Sebabnya mic-mic kami bermasalah. Bila dengar balik rakaman, memang ade suara yg tak dengar, ada suara yg kuat. Tak sekata. Lagu pertama agak kurang, lagu pertama ok sikit sebab solo utama tukar mic.

Akhirnya, keputusan diumumkan dan kami tak dapat apa-apa anugerah. Sedikit kecewa, tapi keputusan tu memang dah dijangka. Bukan rezeki kami. Tapi kalau sebab bukan masalah teknikal, kami tak la frust sgt. dan jujurnya ada kumpulan nasyid yg guna gitar pun boleh dapat anugerah khas juri. Kami macam tak puas hati. Baik kami guna gitar je kalau macam tu. Entah la macam mana penghakiman dibuat. Yang suara pecah pun boleh menang..

Takpela. Dah diumumkan pun. Mungkin juri lebih mengetahui. Kami pun bukannye bagus sangat.

Apepun kami berpuas hati dengan diri sendiri walaupun tak menang.

Dan yang paling penting, nasyid itu merupakan satu dakwah. Bak kata seorang vokalis kami yg mantap..

"Nasyid itu satu dakwah..dan dakwah itu di indahkan lagi dengan nyanyian dan irama..semoga apa yang ingin disampai kan akan sampai..muhasabah diri dan betulkan niat."

Ye..itu yang paling tepat. Walaupun memang dalam mana-mana pertandingan, perkara utama yg dituju adalah kemenangan. Tapi berbeza dalam pertandingan yg berunsurkan keagamaan.

Pertandingan nasyid itu bagus, tapi jika diniatkan untuk menyampaikan dakwah, tak ke lagi bagus dan berpahala?

Ada hikmah untuk segalanya. Walaupun kami kecewa, tapi yg paling penting, moga mesej dari nasyid yg kami sampaikan tu, sampai kepada mereka yg mendengar. =)

Kumpulan lain berbaju melayu, tapi kami sempoi je pakai kemeja dgn jeans.huhu.

Ok, ini poyo. =P Faiz dgn Qamaruzzaman takde. Faiz balik kolej sebab sakit perut.uhu.

Apepun, tahniah buat semua.heh.

6 comments:

F@R@H@Ny F@ThIL said...

tahniah...yg pling penting pic uh aku yg ambek..hahahahaha

- Perantau. - said...

eleh.tak malu.bile mase lak kamu ambik? =P

F@R@H@Ny F@ThIL said...

aku yg ambek laaa xcaye tny kerol n madnor...ko yg xperasan...hhahahahaha

- Perantau. - said...

whatever =P

Cik Seni said...

amboih...gambar dah macam cover album nasyid dah.. :)

takpe je tak menang, nawaitu lebih penting...mungkin juga ada rezeki lain di masa akan datang. (^,^)

- Perantau. - said...

well.kami memang camni.heh

huhu.insyaAllah..rezeki semua Dia yg bagi.da tak kisah pun.janji dah dapat pengalaman dan peluang..=)